Familiebegeleider

Solliciteer nu

Familiebegeleider

PART-TIME · APELDOORN EN UTRECHT

WIL JIJ WERKEN VOOR SOS KINDERDORPEN?

Geen kind mag alleen opgroeien. SOS Kinderdorpen gelooft dat familie de enige effectieve plek is voor de ontwikkeling van een kind. Daarom zorgen we ervoor dat kinderen kunnen opgroeien in een veilige, liefdevolle familie - bij voorkeur hun eigen familie. Wereldwijd biedt SOS Kinderdorpen al 68 jaar familiegerichte zorg aan kwetsbare kinderen en families.

De afgelopen 53 jaar wierf SOS Kinderdorpen in Nederland fondsen voor haar internationale werk voor kinderen zonder veilig thuis. Nu gaan wij van start met het Simba Familiehuizen project om ons ook in Nederland actief in te zetten voor kwetsbare kinderen en families. Want hoewel Nederland beschikt over een uitgebreide infrastructuur voor jeugdhulp, is er ook in eigen land nog een wereld te winnen voor kinderen zonder veilig thuis.

Vanuit onze internationale expertise in familieversterking en het gezamenlijk opvangen van broertjes en zusjes hebben we met gevestigde partners uit de Nederlandse jeugdhulp een familiegerichte methodiek ontwikkeld die zich expliciet richt op het voorkomen dat families definitief uit elkaar vallen. Binnen deze methodiek kiezen we ervoor om broertjes en zusjes die uithuisgeplaatst zijn, samen op te vangen in een Simba Familiehuis, waar professionele Simba Familiehuisouders (sociale ondernemers) de kinderen een zo normaal mogelijke omgeving bieden. Naast de Simba Familiehuisouders is er de familiebegeleider. Deze familiebegeleider werkt intensief met de ouders van de broertjes en zusjes samen en speelt een cruciale rol om te voorkomen dat families definitief uit elkaar vallen.

Voor onze Simba Familiehuizen zijn wij op zoek naar ervaren:

FAMILIEBEGELEIDER 

Wat ga je doen?

Als familiebegeleider heb je een grote rol om te voorkomen dat families definitief uit elkaar vallen. De familiebegeleider helpt samen met andere hulpverleners, de ouders moeilijkheden het hoofd te bieden. Dit kan het versterken van de pedagogische vaardigheden van de ouders betreffen, maar ook het begeleiden van de ouders naar externe hulpverlening. Afhankelijk van de uitdagingen en moeilijkheden waar de familie mee te kampen heeft stel je een ontwikkelplan op.

Alles in het Simba Familiehuis is erop gericht om de kinderen weer terug te laten keren naar (een van) de ouders. De familiebegeleider biedt intensieve ondersteuning aan 2 (of 3) families. Hij/zij kan gemiddeld 1,5 dag in de week aan ondersteuning van een familie besteden. Hierbij is veel aandacht voor het versterken en vergroten van het vangnet om de familie heen. 

In de periode dat de kinderen in het Simba Familiehuis verblijven, werken de Simba Familiehuisouders, de familiebegeleider en de gedragswetenschapper van de betrokken jeugdhulpaanbieder samen met de ouders aan het herstel van de relatie tussen ouders en kinderen. In de begeleiding is veel aandacht voor de veiligheid van de kinderen thuis.

De familiebegeleider werkt op basis van een- door SOS Kinderdorpen ontwikkelde methodiek-, die gedurende de projectperiode wordt geëvalueerd. De familiebegeleider levert een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van de methodiek. 

De functievereisten

Je hebt een relevant diploma op hbo-niveau en hebt minimaal 5 jaar werkervaring binnen het vakgebied. Daarnaast heb je een SKJ, BIG of Registerplein- registratie.

• Je hebt aantoonbare ervaring binnen het systemisch werken en met traumasensitief werken. Je hebt ervaring met vechtscheidingsproblematiek, samengestelde gezinnen en bent deskundig in de wereld van leven met twee families en/ of ben je bereid om je daar in te scholen.

• Je hebt ervaring met het beoordelen van aanmeldingen en bent uitstekend in staat om samen te werken met wijkteams/ verwijzers vóór, tijdens en na plaatsing in het Simba Familiehuis. Je bent een teamplayer die kan werken in een netwerkorganisatie.

• Je gaat uit van talenten en mogelijkheden én het betrekken van alle familieleden en hun netwerk. Je bent een kei in het opbouwen van vertrouwensrelaties. Je neemt niet over, maar staat naast de familie en activeert hen om de noodzakelijke professionele en niet- professionele ondersteuning te organiseren. Je kijkt samen met de familie en het netwerk nadrukkelijk waar beschermende factoren zich kunnen bevinden.

• Je ondersteunt de familie in hun directe leefomgeving, bijvoorbeeld thuis, op school of in de wijk en bent flexibel in werktijden (indien nodig ook in de avond/het weekend).

• Je bent een stressbestendige, stevige persoonlijkheid met overtuigingskracht en tact. Je bent uitstekend in staat om in conflictsituaties adequaat te handelen. Je kunt schakelen tussen meerdere partijen, je bent breeddenkend, initiatiefrijk, flexibel en geëngageerd. Werken in een setting waar volop wordt gewerkt aan ontwikkeling vind je een uitdaging. Reflecteren op eigen handelen is een natuurlijk onderdeel van je werkwijze.

• Je beschikt over eigen communicatiemiddelen (laptop/ smartphone) en eigen vervoer. Bij voorkeur ben je woonachtig in de regio Apeldoorn en Utrecht.

Wat bieden wij jou?

• Een betrokken, professionele omgeving waar met veel toewijding wordt gewerkt.

• De mogelijkheid om aanvullende scholing te volgen.

• Flexibel in te delen werkzaamheden.

• Een flexibel contract waarbij je per familie minimaal 12 uur per week wordt ingezet.

• Marktconforme arbeidsvoorwaarde. 

Interesse

Herken jij jezelf in deze visie en kwaliteiten? Wil jij er alles aan doen om kinderen weer veilig terug thuis te krijgen? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Solliciteer via ons online sollicitatieformulier. Wij lezen in je brief en cv graag over jouw ervaring, je reflectie op de functie-eisen en je motivatie voor deze functie. Graag met vermelding van je tarief.

Vragen

Heb je nog vragen over de vacature, dan kun je contact opnemen met Georgien Hakkert, Projectleider Simba Familiehuizen op 06-33103779